E-ticaret’e Corona Virüs (Covid-19) Etkisi Nasıl Olacaktır?

E-ticaret’e Corona Virüs (Covid-19) Etkisi Nasıl Olacaktır?

İnsanlara #evdekal uyarısı ile birlikte, avm lerin kapanması, çarşı ve pazarlara çıkmanın olabildiğince engellenmesi derken e-ticaret hizmeti sunan firmalar için yeni bir dönem başladı ve giderek artıyor. Evde kal çağrısına uyan milyonlarla insan alışverişini internet üzerinden yapıyor.

Fakat bu durum sektör bazlı olarak farklılık gösteriyor. Gıda ve hijyen ürünlerinin satışını yapan firmalarda gözle görülür artış olurken, kıyafet, aksesuar gibi insanların zevke dayalı harcamalarını da minimize ettiği aşikâr.

Covid-19’un Avrupa’da ve diğer ülkelerde e-ticaret üzerindeki etkisine ilişkin daha iyi bir fikir vermek için 400 milyon işlemi analiz eden Emarsys ve GoodData’nın bir projesi var. Bu web sitesi e-ticaret etkinliklerinin ve eğilimlerinin hem küresel hem de bölgesel bir resmini sunmaktadır.

Platform, çevrimiçi tüketici işlemlerinin sayısını, sipariş numarasını, ortalama sipariş değerini, satın alınan ürün türlerini ve daha fazlasını göstermektedir. Örneğin, platformun verilerinde görülebilen değişikliklerden biri, İngiltere’de ev cihazları ve bahçe aletlerinin bugünlerde önemli bir yükseliş göstermesi ve spor giyim, yoga minderleri, masa oyunları ve el sanatları ekipmanlarının da popülerlik kazanmasıdır.

 Rapora Göre Çoğu Marka E-Ticarette Kazanmaya Hazır Değil

Profitero ve Kantar’ın geçen hafta sunduğu bir araştırmaya göre, markalar e-ticarette kazanmaya tamamen hazır olmadıklarını söylüyorlar. %71’i güçlü bir e-ticaret odakları olduğunu ve rakiplerine ayak uydurmaya çalıştıklarını bildirmiştir. Araştırma, Eylül ve Aralık ayları arasında dünya genelinde 200 marka ile gerçekleştirilmiştir.

Birçok marka, özel e-ticaret stratejilerine sahip olmadıklarını söylemiştir. Her 10 şirketten dördünün şirket yönetimi, e-ticareti stratejik bir öncelik olarak tanımlamış olsa da şirketlerinin bu işi yapmak için özel hedefleri veya müşteri ana planları bulunmamaktadır.

E-ticaretteki markalara (araştırmaya katılan markaların yarısı) yönelik en büyük iki zorluk fiyatlandırma ve kârlılıktır. Neredeyse üçte birinin özel bir e-ticaret fiyatlandırma stratejisi yoktur. %41’inin ise e-ticaret siparişlerini ele alacak bir ekibi veya süreç yönetimi bulunmamaktadır.

Geçen hafta Brick Meets Click ve ShopperKit’ten yayınlanan araştırmaya göre, hane halklarının %31’i – yaklaşık 40 milyon – geçen ay çevrimiçi market alışverişi yapmıştır. Dijital alışveriş yapanların sayısı Ağustos 2019’dan bu yana iki kattan fazla arttı. Buna ek olarak, bir önceki ay çevrimiçi market alışverişi gerçekleştirmeyenlerin %30’u virüs korkusu devam ederse önümüzdeki ay yapmayı planladıklarını söylemiştir.

Profitero ve Kantar araştırmasına göre, markaların %61’i e-ticaret stratejisi ve öngörüleri için yalnızca satış verilerini kullanmaktadır. Bu markalar, dijital raf bilgileri veya müşterilerin tercihleri ve satın alma alışkanlıkları hakkındaki veriler gibi e-ticaretten gelen diğer verilerden tam olarak yararlanmamaktadır.

Raporda, markalara e-ticarete yönelik önerilerde de bulunulmuştur. Markalar yalnızca dijital alanda mevcut benzersiz fırsatlardan yararlanmaya başlamalıdır. Örneğin, ürün sunumları ve açıklamaları kolayca değiştirilebilir ve bunlar müşteri davranışına göre optimize edilebilirler.

Hazırlanan raporlar ve bizim edindiğimiz tecrübelerde gösteriyor ki; insanlar rüşdünü ispat etmiş sitelerden alışverişini yapıyor. Sebebi ise sektörde yer edinmek isteyen yeni e-ticaret girişimleri dersine iyi çalışmaması denilebilir. Bursa ‘da halen toplantı yaptığımız firmalarda bunu çok rahat gözlemliyoruz. Ticaretini internete taşımak isteyen müşterilerimiz gerekli ekipmanı, iş gücünü ve reklam bütçesini oluşturmaktan çekindiği için süreci sürekli erteliyor. Bu konuda tavsiyemiz güvendiğiniz ajanslarla yola çıkmak ve çalışmaları hızlandırmak olacaktır. Yoksa her felaket sonrası dillendirilen e-ticaret çağı geldi gibi söylemleri duyup, yine yerinde sayan firmalar olarak kalınacaktır.

Corona Virüs (Covid-19) etkisi ile işlerini internet üzerinden halledilmesi zorunluluğu aslında insanlara internet kullanımının nimetlerinden faydalanmayı öğretiyor. Bankacılık uygulamaları ile internetten fatura ödeyen, havale ve eft yapan insanların sayısı arttı. Market siparişlerini internetten verenlerin sayısı arttı. Ve bu kolaylığa alışanlar bu salgın geçtikten sonra bu kolaylıktan vazgeçmeyecek ve dahasını arayacaklardır. İşte bunu fırsata çevirecek olan firmalar gerekli hazırlığını yapıp sektördeki yerini almalıdırlar.

 

En etkili iletişim aracınız: SOSYAL MEDYA -Bunu Unutmayın..!

Sosyal medya geniş bir etkileşim gücüne sahiptir. Tüm kampanyalarınızı sosyal medyadan yürütebilir, marka ve müşteri arasındaki bağı güçlendirebilirsiniz. Şimdi pazarlama harcamalarınızı gözden geçirme ve sosyal medyayı en aktif iletişim aracı olarak kullanma zamanı. E-ticaret firmaları corona virüs sürecini en az kayıp ile atlatabilmenin yolu iyi bir kampanya süreci yürütmekten geçer.

#SaglikliGunlerDileriz
#EvdeKalTurkiye

[Toplam:3    Ortalama:5/5]
WHATSAPP

CANLI DESTEK

Hemen Ara: 0554 8950095